Csikvár Gábor

Népzenész, a Népművészet Ifjú Mestere

Kapcsolatom a népművészettel gyermekkorban kezdődött, szüleim e területen tevékenykedtek, így ha akartam – ha nem, mindennapos életem részévé vált. (Gyermek és ifjúsági korban néptánc, de akkor még dominánsabb volt számomra a sport.)

Népzenei pályafutásom – mely hivatásommá vált – 1978-ban indult Kaposváron, a „Dudaiskola” kötelékében, itt sajátíthattam el a népzene alapjait.

1979-1991-ig a Somogy Megye Múzeumok Igazgatóságának munkatársaként dolgoztam. Ez komoly szakmai hátteret biztosított népzenei érdeklődésemnek. Éveken keresztül gondozhattam Együd Árpád néprajzkutató népzenei gyűjtéseit.

1983-ban sikeres OSZK vizsgát tettem, így hivatásosan is zenei pályára állhattam. 1985-ben „Népművészet Ifjú Mestere” c. állami kitüntetést kaptam. Szintén ebben az évben megszereztem a Népművelési Intézet által hitelesített Táncházzenész és Alapfokú Népzeneoktató engedélyt. 1986-ban pedig sikeres előadóművész vizsgát tettem.

A nyolcvanas évek közepétől napjainkig számos népzenei együttesben tevékenykedtem.  Táncegyüttesek, hagyományőrző csoportok zenei kíséretét láttuk el Somogy,-Baranya,-és Zala megyében. Táncházakat, nemzetközi koncertturnékat tartottunk (Zengő,-Vasmalom,-Dudazenekar,- Somogy Zenekar).

1991-től a Somogy Táncegyüttes Alapítvány szakmai munkáját irányítom. 1996-ban alapítóként vettem részt az Együd Árpád Művészeti Iskola létrehozásában. Napjainkban pedig küzdök azokért az értékekért, melyekre az életem eddigi részét áldoztam.

Hangszereim: nagybőgő, cselló, kecskeduda és pásztorfurulyák különböző típusai.